tisdag 3 juni 2008

Storebror ser dig!



Nu är det dags igen. Innan sommaren skall riksdagen igen få frågan om polisens rätt att övervaka datatrafiken över landets gränser. Förra gången blev ärendet uppskjutet för ytterligare beredning, men frågan kommer tydligen i ungefär samma tappning.

Visst är det fantastiskt att polisen genom att söka på vissa ord eller serier av ord, som t ex bovar, sprängmedel, kupp etc, skall kunna kolla oss medborgare och våra e-mail och vår datatrafik. Detta kan ju resultera i att polisen kan ta in vilken handbollspelare eller blomsterhandlare som helst till förhör i terroristfrågor. Kul?

Visserligen skall kriminalitet, terrorism och andra osociala avarter i samhället bekämpas. Det är det vi har polisen och militären (än så länge) till. Men frågan är, till vilket pris skall det ske?

Nog påminner alla svenska statliga förslag om övervakning av medborgarna väldigt mycket om de metoder som tillämpades, och delvis fortfarande tillämpas, i delar av östra Europa, och som västvärlden i så många år hatade och bekämpade….. Så kan det gå. Undrar vad som blir nästa steg? Ytrandeförbud? Föreningsförbud? ”Townships-politik?”

söndag 1 juni 2008

Urbanisera mera – allt för miljön!


Visst måste något göras för att rädda moder jord och miljön. Självklart kan vi inte fortsätta att skita ner och förstöra förutsättningarna för nästa generation. Vi måste också bereda plats för utvecklingsländerna, Kina m fl länder, att få del av jordens resurser och att kunna utvecklas (?) också på bekostnad av miljön, eller skall vi förbjuda det?

Bilen är numera strykpojken i sammanhanget, även om alla vet att det är många andra faktorer som också påverkar miljön negativt i lika stor, eller större, utsträckning. Beskattning av bilen är populärt och går hem hos den som lätt kan klara sig utan bil.

Det är alltså varu- och persontransporterna, som i folks medvetande är den stora boven för klimatproblemen. Höjs bensinpriset kraftigt så minskar bilåkandet, det är politikernas metod (och så ger det skatteintäkter)! Jo, jag tror att det hjälper. Men i t ex vårt land, som är ganska glest befolkat och med många som bor på landsbygden, och i mindre orter med bristfällig kollektivtrafik etc, får detta naturligtvis konsekvenser.

Testa om det möjligen är ett mycket effektivare sätt att öka urbaniseringen, dvs att öka utflyttningen från landsorten till större städer. Påför extra skatter för den som envisas med att bo utanför en handfull större städer. Inför extraskatt för familjer som har mer än en bil.

Genom urbaniseringen får många närmare till jobben, kan åka med miljövänlig kollektivtrafik eller gå och cykla. Bra för alla, och varutransporter kan lösas på ett rationellare sätt med större fordon, längre tåg etc. Kan det sedan kombineras med ett mycket begränsat antal parkeringsplatser i de större städerna, för att omöjliggöra bilåkande för dem som envisas med att ha bil, så kompletteras bilden, Dessa åtgärder skulle drastiskt minska bilåkandet och minska utsläppen av koldioxid.

Lantbruket då? Det kan säkert omstruktureras till några få storjordbruk, a la sovjetiska kolchoser, med kollektiv transport av de lantarbetarna från storstäderna på morgonen och sedan tillbakahem på kvällen.

Inför en ”koskatt” som minskar intresset för lantbrukett att föda upp boskap. Mminskas antalet kor så förbättras miljön eftersom en ko släpper ut lika mycket farliga ”avgaser” som en bil som körs 1.200 mil per år. Mindre antal kor så minskar köttätandet och fett-intaget, vilket är bra för hälsan dessutom. Visst är det ett fantastiskt förslag? Vilket politiskt parti vågar gå till val med det?

Uppmanar vi samtidigt organisationer för landsbygdutveckling att avstå från sina aktiviteter till förmån för klimatfrågorna, så kanske det blir mindre tvång i flyttkalaset, eller det kanske löser sig självt genom den reserverade hållning bl a regeringen redan nu har till civila sektorn, dvs föreningar och organisationer….

Bra va´? Allt går att lösa – frågan är bara hur!

Miljövänliga hälsningar