tisdag 3 juni 2008

Storebror ser dig!



Nu är det dags igen. Innan sommaren skall riksdagen igen få frågan om polisens rätt att övervaka datatrafiken över landets gränser. Förra gången blev ärendet uppskjutet för ytterligare beredning, men frågan kommer tydligen i ungefär samma tappning.

Visst är det fantastiskt att polisen genom att söka på vissa ord eller serier av ord, som t ex bovar, sprängmedel, kupp etc, skall kunna kolla oss medborgare och våra e-mail och vår datatrafik. Detta kan ju resultera i att polisen kan ta in vilken handbollspelare eller blomsterhandlare som helst till förhör i terroristfrågor. Kul?

Visserligen skall kriminalitet, terrorism och andra osociala avarter i samhället bekämpas. Det är det vi har polisen och militären (än så länge) till. Men frågan är, till vilket pris skall det ske?

Nog påminner alla svenska statliga förslag om övervakning av medborgarna väldigt mycket om de metoder som tillämpades, och delvis fortfarande tillämpas, i delar av östra Europa, och som västvärlden i så många år hatade och bekämpade….. Så kan det gå. Undrar vad som blir nästa steg? Ytrandeförbud? Föreningsförbud? ”Townships-politik?”

2 kommentarer:

Maria Falegård sa...

Jag är faktiskt lite osäker på det där. Att det är så dåligt. För "vilken blomsterhandlare som helst" skriver ju inte mail med orden sprängmedel, bomb osv osv. Det måste väl finnas vissa grundkriterier för vilket innehåll mailen ska innehålla för att de går in och kollar? Eller?

I så fall så borde det ju inte spela så stor roll så länge man har rent mjöl i påsen. Detta gäller då oss vanliga människor. Jag kan inte tala för dem som sitter i känsliga positioner och oroar sig för att känslig info kommer ut. Men de som verkar vara mest irriterade är tydligen fildelare etc. Ja? Och? Det är ju olagligt? Samma poäng som gärna kör rally på 90-väg irriterar sig på fartkameror.

Men jag ska skaffa mig lite mer kött benen tror jag.

Pa sa...

Jo, jo, men vem avser vad som är "rent mjöl i påsen"? Skall en polis göra det i största allmännhet? Är det allmänfarlig verksamhet att medverka i ett oppositionsparti? Att förorda en annan politik än den som regeringen företräder och polisan och militären lyder under?

Visst, det äår lätt att vara efterklok, men skall man verkligen låta "någon annan " ta ansvaret?

Men visst, det känns tryggt att vara övervakad hela tiden, och att veta att grannen har nåt fuffens för sig - var än gränsen går.....