lördag 16 februari 2008

66.000 procent !


Tänk dig själv, en hyperinflation i ett land på 66.000 procent, då är naturligtvis den ekonomiska kollapsen nära. Jämför vi med Sveriges 2-3 procent så framträder siffrorna som fullständigt nonsens. Men så är situationen i Zimbabwe nu. Priserna fördubblas dagligen och sedlarna som finns i omlopp saknar praktiskt taget annat värde än papperet dom är tryckta på. Att spara ihop till någonting är helt omöjligt. Den svarta ekonomin har tagit över – för den som har råd.

Två olika dagstidningar ges ut, men bara ett par gånger per vecka, men priset är nu skrattretande minst en miljon zimdollar per styck. Det går åt nästan mer papper till pengarna än till tidningen, eftersom valörerna på papperspengarna inte på något sätt hinner med inflationen. Tryckfriheten och yttrandefriheten är inget hederskodex, så dessa problem tas inte alls upp tioll någon kritisk granskning, naturligtvis

Det är val i Zimbabwe i slutet av mars. Det skall bli spännande att se om valet kan ske på ett just sätt, och om den opinion, som nu ändå finns mot president Mugabe både i oppositionspartiet och i det egna partiet, kan få en chans att börja rätta till det ”lilla problemet”.

Presidenten, 84 år om några dagar, har ju sina vänner och dessa, hans vänner, följer nog det gamla ordspråket ”den som letar efter en vän utan fel riskerar att förbli ensam”. Bäst att gilla läget……..

Inga kommentarer: