fredag 2 april 2010

Cirkelsamhällen



En stor del av min arbetstid går åt till att introducera, enkelt uttryckt, studiecirkelverksamhet i andra kulturer och länder. Ingenting kan någonsin bli "som hemma" dvs som i Sverige, det är självklart. Det är ändå fantastiskt att se hur vårt sätt att gå samman i studiecirklar, lära från varandra, utvecklas tillsammans och därmed också utvecklas individuellt passar lika bra i södra Afrika som i Norden.

Vi har tyvärr tvingats att avsluta en del av vårt projektsamarbete, främst genom att Sida använder mindre och mindre av sina miljarder till att stimulera föreningar och organisationer i Sverige för insatser tillsammans med likande organisationer i andra länder. Det är naturligtvis obegripligt ställningstagande från myndigheterna, som därmed går miste om en stark kraft för utveckling och för biståndsinsatser. Det går snabbt att rasera, men tar lång tid att bygga upp.

En annan orsak är att även den typen av biståndsprojekt som vi engagerar oss i numera kräver så stora insatser av rapportering, revision och kontroll att den formella hanteringen här hemma kostar nästan lika mycket som det kostar att genomföra insatserna. Också obegripligt att administrationen skall bli så dyrbar att ett värdefullt samarbete med utvecklingsländerna hindras. Självklart skall allt vara ok, inga skattepengar skall missbrukas och verksamheten skall fungera väl. Svenska myndigheter borde dock öva sig på det engelska ordet "trust" och vad det står för.

Bifogar en "videosnutt" om vårt samarbete med Kooperation Utan Gränser, och den cirkelverksamhet som vi tillsammans introducerat i Afrika. Tag del!

Inga kommentarer: