söndag 6 januari 2008

Fart för smart

Häromdagen kunde man läsa i Falköpings tidning att fartkamerorna utefter vägen mellan Falköping och Skövde registrerat över 800 fartsyndare, men bara 423 hade resulterat i böteslappar. I en intervju med polisen, i anslutning, kunde man läsa att kamerornas bilder i övriga fall var så dåliga att det inte med säkerhet gick att identifiera ”brottslingarna”.

Visst är det väl märkligt i ett rättssamhälle att varannan skall kunna uppträda mot lagen på grund av ett dåligt fotografi! Många gånger är det naturligtvis föraren själv som ”manipulerat” fotoregistreringen genom att t ex fälla ner solskyddet, dra ner mössan och hålla handen för hakan, låta någon annan utanför det egna hushållet köra bilen etc.

En enda kamerastolpe lär ju kosta 500.000 kr i investering, plus drift…… Tänk vad många duktiga poliser ute på vägarna, som ser till att trafiken flyter säkert och lagligt, vi skulle kunna få för dom pengarna! (Arbetsmiljön är ju bättre framför bötesdatorn i Kiruna förståss.)

Stolparna mellan bara Skövde och Falköping med sina 423 böter har gett ca en miljon kronor i inkomster till statskassan, vilket gör hela investeringen själfinansierande på mycket kort sikt. Jag bara undrar om man kan införa ett liknande system på inbrott, rån, misshandel mm? Blir fotot dåligt så bryr sig polisen naturligtvis inte om att följa upp det hela, i konsekvensens namn. Då skrivs brottet av! Bra va´!

Tja, nog om det nu, men jag kommer nog tillbaka snart med synpunkter också på all kameraövervakning i samhället i övigt.

Dags att dra igång jobbet för fullt nu igen efter, som det känns, en lååång ledighet - ända sedan 22 december. Inte på många år har jag haft så få e-mail, telefonsamtal eller saker att förbereda under ledigheten som i år. Det har varit toppen att kunna koppla av mer än vanligt, men usch vad de sista lediga dagarna gått fort och årets första resa till kontoret i Stockholm i ottan morgon kommer så plötsligt på. Känns fenomenet igen?

Inga kommentarer: