torsdag 6 december 2007

Regn o rusk

Det är ju inte klokt, egentlugen. Hur kan det vara 10 grader varmt i början av december och ösregn. Jag var för några timmar sedan i bilen på E20 på väg till Kungälv och Nordiska folkhögskolan för möte om nordiska frågor mellan FNV, Förbundet Nordsk Vuxenupplysning och skolan. Sedan några månader tillbaka är jag ju generalsekreterare igen för FNV och folkhögskolans ordförande tyckte därför att jag borde träffa skolans nya rektor och honom för en dskussion om ett framtida samarbete. Med var också SVs sympatiska regionschef ferån Uddevalla. Den regnvåta, mörka och varma E20-resan skulle alltså sluta i Kungälv...

Nu blev det ett bra möte med god mat, lite vin och trevligt sällskap. Tur var väl det också att skolan ställde rum till vårt förfogande för det blev en sen kväll.

Tänk ändå va det nordiska samarbetet har fått stryka på foten på grund av EU. Nu, som Stina-Britt utttryckte det i kväll, är det bara när det gäller Eurovisionsslagern som man tar nordiskt samarbete på allvar. Hur kan det vara så? Det är ju i Norden vi kan umgås över landsgränserna på våra egna språk, känna den riktiga samhörigheten mellan nationerna mm. Fast, det är ju tuffare med EU förståsss.

Tänk om man kunde slopa landsgränserna mellan de nordiska länderna som det var på de gamla kungarnas tid. Inga gränser och samma pengar. ur skulle det bli då? Sen kan man ju byta kung och statsminister var sjätte månad, som man byter ordförande i EU. Riksdagen kunde iband hålla möte i Köpenhamn, ibland i Oslo osv. Hur låter det?

Nää, vi skall nog behålla landsgränserna men stärka gemenskapen mellan de nordiska ländrna och samarbeta ungefär som vi gör, men vara stolta över att vara Norden!

Nu skall jag sova och ratta genom del av Göteborg i tidiga morgonträngseln för att nå Falköping och tågen kl 10.00 till Stockholm igen, hur det nu skall gå.

Inga kommentarer: